Отнемат правата на съдебен лекар, пратил д-р Кавраков и д-р Сивиков в ареста
Отнемат правата на съдебен лекар, пратил д-р Кавраков и д-р Сивиков в ареста / снимка: Дарик - Благоевград, архив

Приключи проверката по случая с лекарите от Благоевград д-р Любен Кавраков и д-р Александър Сивиков. Етичната комисия към Българския лекарски съюз ще предложи да бъдат отнети лекарските права на съдебния медик, който оспори експертизата на двамата лекари, вследствие на което те бяха задържани в полицията. Това обяви Милан Миланов, председател на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз.

Благоевградчаните-неврохирургът д-р Любен Кавраков и началникът на отделението по ортопедия д-р Александър Сивиков, бяха задържани за изготвена епикриза на лекувания от тях благоевградчанин Георги Петков, бит на 12 януари от полицейски служители. Според наказателното постановление те са били изготвили документ с невярно съдържание. Месеци по-късно Георги Петков депозирал жалба срещу служителите от МВР. В хода на този процес съдебен медик от София оспорил епикризата от 26 страници на лекувалите го благоевградски специалисти Кавраков и Сивиков, вероятно с цел да оневини действията на полицейските служители.

От Етичната комисия към БЛС впоследствие са доказали, че заключението на двамата лекари е вярно, а експертизата на съдебния лекар е с невярно съдържание. Проверка по случая с лекарите от Горна Оряховица няма да се прави докато не бъде готова цялата документация по случая, обяви още Миланов. По думите му, петорната съдебномедицинска все още не е готова.