Осъдиха дилъри на кокаин от филм на Миролюба Бенатова
Осъдиха дилъри на кокаин от филм на Миролюба Бенатова / Дарик Благоевград, Любима Калпачка
Осъдиха дилъри на кокаин от филм на Миролюба Бенатова
38218
Осъдиха дилъри на кокаин от филм на Миролюба Бенатова
  • Осъдиха дилъри на кокаин от филм на Миролюба Бенатова

Петричаните Андрей Велков-Бежко и Добромир Перусанов-Мичо, герои от филм на журналистите Миролюба Бенатова и Иван Георгиев, бяха осъдени на първа инстанция за пласиране на 2 грама кокаин. Мичо бе лишен от свобода за срок от 5 години. Бежко, който е неуспял студент по право, ще лежи в затвора 2 години.

Благоевградският съдия Красимир Аршинков наложи на двамата млади мъже и финансови санкции. Глоба в размер на 20 000 лева получи Добромир Перусанов, 5000 лева в полза на държавата трябва да плати Андрей Велков.

Мичо и Бежко станаха криминални герои във филм за пътя на дрогата, излъчен на 14 юли миналата година. Дни по-рано те са заснети със скрита камера от телевизионния оператор Добромир Иванов. Той и колегата му - репортерът Иван Георгиев, купили без проблем две дози кокаин за 200 лева в района на петричкото село Беласица.

По делото днес подробни показания в съдебната зала дадоха авторът на филма Миролюба Бенатова и колегите й Иван и Добромир. С тях бе столичният адвокат Константин Симеонов.

"Не съм присъствала по време на наркосделката. "Пътувахме тримата с кола на btv, но аз останах в крайпътно заведение преди Петрич. Наркотичното вещество купиха колегите ми под прикритие. Пакетчето съхранявах след това в шкаф до работното ми място в телевизията, но не мога да си спомня колко дни точно. Дни след излъчване на заснетия с мобилен телефон материал в предаването "Код криминално", при мен дойдоха полицаи от Благоевград и аз предадох онова пакетче", заяви пред съда Миролюба Бенатова.

Репортерът Иван Георгиев си спомни почти същите факти от журналистическото разследване в района на Петрич. Той посочи в залата продавачите на кокаина Андрей Велков и Добромир Перусанов, но подчерта, че по време на сделката, уредена от Мичо в село Беласица, е имало и трети човек. Георгиев заяви, че след репортажа в Петрич, е "закупил" пакетче с кокаин в центъра на София, за да се сравнят цените на наркопазара у нас. Столичната дрога обаче, за разлика от петричката, била изхвърлена от Миролюба Бенатова веднага след това.

Защитниците на Перусанов и Велков - благоевградските адвокати Албина Анева и Пенко Ненов, са категорични, че ще обжалват присъдата пред Софийския апелативен съд. "По делото липсват данни относно авторството на престъплението. По какъв начин би могло да се докаже, че предаденото по искане на прокуратурата пакетче с наркотичното е именно това, което е купено от Иван Георгиев и Добромир Иванов. Ако Велков и Перусанов са пласирали дрога, то те щяха да напуснат страната или да се укрият веднага след излъченото предаване", изтъкнаха адвокатите на Анева и Ненов.

Андрей Велков има три присъди в досието си. Осъждан е условно за трафик на хора през граница, за отвличане и кражба. Димитър Перусанов е лежал в затвора една година и три месеца преди време по дело за пласиране и държане на наркотично вещество, сочи справка на благоевградската прокуратура.

Интервю с адвокат Константин Симеонов чуйте в звуковия файл