Община Кресна получи сертификат за кредитен рейтинг
Община Кресна получи сертификат за кредитен рейтинг / netinfo
„Глобал Рейтингс” АД присъди първоначален дългосрочен кредитен рейтинг ВВ - стабилна перспектива, на кмета на община Кресна Илиян Кръстев.

Това съобщиха от кметска администрация. Краткосрочният кредитен рейтинг на общината е а-2. Кредитният рейтинг е независима оценка за измерване на риска при дългосрочно и краткосрочно обслужване на кредити или емитиране на облигации от страна на общини или други юридически лица.

Това е мехнизъм за подобряване на условията, при което община, на която се присъжда рейтинг, получава финансиране. Рейтингът е ефективен инструмент за измерване на риска за инвеститорите. Той осигурява идентификация пред международни инвеститори и финансови институции. Чрез него се създава кредитна история и репутация.

В контактите с външни контрагенти и потенциални инвеститори бърз и удобен начин един субект да докаже своята надеждност е наличието на кредитен рейтинг. Той служи за основа при сравняване кредитния риск на юридическото лице с други субекти на местния и международен пазар.