Неочаквана поява на кал причина за инцидента в рудник Ораново
Неочаквана поява на кал причина за инцидента в рудник Ораново / netinfo
Срутване на 30 куб. м кал е причината за трагичния инцидент, станал на 24 октомври в рудник "Ораново" - Симитли. Това съобщи за Дарик директорът на Областната инспекция по труда - Благоевград Николай Мавродиев.

При направената проверка от дирекцията е установено, че по време на аварията в 253 подетежна галерия са се добивали въглища, съгласно приетата в този рудник система на разработване и изцяло спазена технология.

Системата предвижда обрушване на горнището на галерията, което се получава след разрушаване на крепежа и източване на въглищатата от тавана.

"Миньорите са били защитени под останалата крепежна част и добива е продължил до около 13 часа, като въглищата са били сухи и без признаци за смесване с вода и кал", поясни още Николай Мавродиев. според него парадоксалното в случая е от къде се е появило в последствие огромното количество кал.

"Затрупаните миньори не са имали шанс за евакуация, тъй като консистенцията на калта е била много плътна", обясни Николай Мавродиев.

За да се установи внезапната поява на количеството шлам са взети проби, който са изпратени за анализ в Института по криминология.

"От началото на годината са направени над 6 проверки в рудника, но при този случай нямаме констатирани нарушения и следователно причина за наложим заповед за спиране на дейността", каза още директорът на ОИТ - Благоевград Николай Мавродиев.

Какво още каза Николай Мавродиев, чуйте повече в звуковия файл: