/ / ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура-Петрич е сключила споразумения със защитата на петима подсъдими чужди граждани - от Афганистан, Иран и Турция, привлечени към наказателна отговорност - открити в камион с дини на „Кулата“, съобщиха от обвинението.
 
Откриха нелегални мигранти в камион с дини на „Кулата“ (СНИМКИ)

На 25 юни чужденците били задържани при незаконно преминаване на българо-гръцката граница
. При разпит на единия от тях е било установено, че преди време живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, стигнал до Гърция.

Установил се в Атина, като впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да бъде преведен в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.
 
Каналджиите поели групата чужденци в Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на товарен автомобил ще заспи. Незабелязано за него те планирали да се качат в камиона.

Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли в него около 13:00 часа, когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.
 
В хода на разследването е бил разпитан водачът на камиона - полският гражданин. Той е заявил, че от няколко години работи в транспортна фирма и редовно извършва курсове по дестинация Гърция-Полша.

Товарът - дините, били натоварени на складова база до гр. Рупаки в Гърция. По пътя за граничния пункт, той спирал за почивки, като нямал наблюдения за нещо нередно. За укриващите се в управляваното от него МПС разбрал при проверка, извършена на ГКПП Кулата-Промахон. От направена снимка с рентген, компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал.
 
Задържаха десет нелегални мигранти от Афганистан в Пазарджишко

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наложените им наказания са по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева.
        
Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда. Вчера, 28 юни, под ръководството на Районна прокуратура-Петрич са започнали действията по разследване по досъдебни производства със сходна фактическа обстановка.

При проверка граничните служители са установили петима афганистанци в камион с дини, управляван от шофьор от Полша.