С парична награда от по 600 лв. бяха наградени 17 огнеборци
Директорът на пожарната главен комисар Николай Николов награди огнеборците от благоевградската пожарна, участвали в гасенето и спасяването на над 20 души от блок в благоевградския квартал “Струмско“, съобщава БГНЕС.

На церемонията в Областната управа главен комисар прочете заповедта на министъра на МВР Бойко Рашков, с която с парична награда от по 600 лв. бяха наградени 17 огнеборци. Плакет бе връчен на началника на звеното инспектор Боян Кондуров.

БГНЕС

„В навечерието на един от големите християнски празници – Рождество Христово, имаме повод да изкажем нашата огромна човешка благодарност към служителите на РСПБЗН-Благоевград. През август в борбата с големите пожари, вие дадохте мъжество, себеотдаване в професията ви. Сега поводът също не е маловажен. Решихме с главен комисар Николай Николов да ви кажем нашето голямо „благодаря“ и да си пожелаем весели празници“, каза пред огнеборците от благоевградската пожарна областният управител Николай Шушков.

БГНЕС

На церемонията присъства майката и двете спасени от огъня близначета на 40 дни, която благодари на огнеборците, участвали в гасенето на пожара и евакуирали я заедно с децата от 8-я етаж.

БГНЕС

Пред медиите Вероника разказа, че въпрки героичния подвиг на огнеборците, е предупредила роднини и близки, когато децата пораснат да не разбират за пожара, за да не се травмират. Нейната надежда е да се завърне в дома си, затова тя призова всичко, което хората даряват да бъде за блока, защото децата ѝ вече имат всички необходимо. В момента Вероника и семейството ѝ са отседнали при роднини.

Наградени с индивидуална парична награда от 600 лв. са: Боян Кондуров, Димитров, Пискулийски, Емезов, Иванов, Борисов, Шушков, Мирчев, Кьосев, Рачев, Стражаков, Юручки, Чамишки, Диманачки, Кунгьов, Тончев, Иванов.

БГНЕС

„Няма нищо по-добро за един ръководител да бъде част от награждаването на момчета за високи отличия. За мен е чест, че съм сред вас, колеги. Вашите лица бяха показани пред народа, всички изразиха своето уважение и подкрепа към вас. Предполагам какво ви е било в тази тежка вечер, но с бързи и организирани действия успяхте да спасите човешки животи. Благодаря ви за всичко, което правите“, каза пред колегите си главният комисар Николов.

„Видях уморените ви лица и сълзите ви. Направи ми впечатление, че вие не изтъквате, че сте герои, а че това е призванието на професията ви. И аз считам, че изпълнявате дълга си така, както трябва, и че не всеки може да се справи с това“, каза областният управител при връчването на почетния знак на Администрацията на инспектор Боян Кондуров.

Той от своя страна каза: „Правим това, което можем. Момчетата си свършиха работата. Ще продължим да си я вършим, така, както трябва“.

На 10 декември в 18.30 часа в благоевградския квартал "Струмско" пламна жилище на 7-я етаж. Загинаха трима души, а над 20 живущи в блока бяха спасени от огнеборците. 
БГНЕС