Месни Заговезни е
Месни Заговезни е / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Днес е Месни Заговезни - последният ден, в който се яде месо преди великденските пости.

Празникът е с плаваща дата, но винаги в неделя, осем седмици преди Великден.

Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, може да се яде сирене, мляко, масло - всякакви млечни продукти и яйца.

Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината. Постите съществуват в почти всички култури като форма на прочистване от злото, като изпитание на човека, вкопчил за достигане на надмощие над желанията и страстите.

На празника цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Традиционни гозби за този ден са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина, баница с месо.