Кметът Апостолов поведе младоженско хоро
Кметът Апостолов поведе младоженско хоро / Пресцентър

Кметът на Симитли Апостол Апостолов също се включи в кукерския фестивал на стадиона в града.

Градоначалникът поведе хоро с групата от село Полена и отпи от лютата ракия на младоженеца, а булката го закичи с цвете. Красиви и атрактивни бабугери представиха обичая Васильовден.

105 участници с ръководител Венцислав Валеов представиха поп, дявол, горски, дядо Коледа, мечка и мечкари. С „Аз съм българче” най-малките пък повдигнаха духа на публиката. Групата  на  село  Полена е  участвала  многократно  на международни  и  общински  фестивали  и  е печелила  много награди  3  първи  места  от  Перник  и  2 втори. Групата е участвала в международния фестивал в град Птуи, Република Словения и е носител на голямата награда. Най – възрастният участник е на 64-годишен, а най-малкият на 4 години.

Двама полицаи от кукерската група от село Железница успяха да озаптят най-после "Волен Сидеров". Той се представи с хулиганските си прояви и на дефилето в Симитли. Двама лекари с носилка не успяха да го догонят, но бързо бе арестуван от полицаите. Ръководител е Кирил Кордев и наброява 106 участника - 75 мъже, 12 жени и 19 деца.

Кукерите от Пехчево и Делчево гостуваха в "Симитлия – Древната земя на кукерите". С популярни македонски песни, народни хора и разчупване на питка македонците се вписаха в кукерския фестивал в Симитли и тази година. Участниците от западната ни съседка представиха традиционните си носии и танци. На стотиците гости на фестивала те пожелаха да не се отърват от здраве и допринесоха за прекрасно настроение.

Мощна заря озари небето за радост на най-малките зрители и  прогони злите духове за здраве, плодородие и благоденствие. Групата от село Мусомище с ръководител Иван Ламбрев се състои от 70 участника - 35 мъже, 15 жени и 20 деца.

Бабугерите от гоцеделчевския регион имат участия не само в България, но и в Македония, Гърция, където са награждавани. Ежегодно вземат активно участие на кукерските и маскарадни игри в Симитли. Те представиха обредна традиция най-малък бабугер, символ на приемственост. Най-възрастният участник е на 65 години - Живко Борисов Льогов, а най-малкият на  6 години - Костадин Павлов Чурков.

С пукот на черешово топче и мощни звънци започна представянето си групата от Кукерски състав при НЧ “Васил Левски – 1927” Карлово, кв.Сушица. Райна Княгиня и Иван Боричмечката предвождаха групата, която се дели на две групи – белогащи и баджаци. Ръководител е Гинка Тодорова, с 40  участници.

С две хора, едното  от 12 малки дечица, а другото - голямото, което бе водено от солиста на ансамбъл "Българе" Методи Тупаров, впечатли  групата от квартал "Ораново”.

2-годишният Божидар бе един от най-малките участници, облечен в мечешки кожи, а най -възрастният е 80-годишният Асен Николов. С палави мечки, истински кожи, атрактивни старци с кошове слама на гърба си  и дълги геги зарадваха зрителите орановци.

Попът на групата наръси за здраве със светена вода кмета Апостолов. Акордеонист с хавайска шапка се покатери на мечока и изпя песента за стария си мерак. Групата застъпи и темата с бежанците с бежански лагер „Сурвакар”.