Римски град край Покровник
Римски град край Покровник / Снимка: Дарик, архив
Искане за референдум да бъде ли запазен или не римския град, който археолозите разкриха край благоевградското село Покровник, ще бъде внесено в общинския съвет. Идеята е на Инициативния комитет, който бе създаден с цел запазване на ценните разкопки. 

Местният референдум ще реши съдбата на римския град, който датира от 3-4 в. сл.Хр. Останките са открити на място, на което трябва да мине бъдещата магистрала Струма край Благоевград.

На терена работят над 150 души, ръководени от екип археолози. Те всеки ден правят нови разкрития - последното откритие е на запазена гробница с две гробни камери и предверие. Гробницата се намира точно под осевата линия на бъдещата магистрала.

Създаденият Инициативен комитет настоява древният град да бъде запазен и да се превърне в музей на открито. Това обаче ще означава, че трасето на магистралата трябва да бъде  изместено.

В същото време ръководителят на археолозите, които работят на терен, смята, че всички предмети могат да бъдат преместени на друго място. Инициативният комитет не е съгласен. "Ще бъде огромна загуба, ако унищожим този древен град. Надяваме се благоевградчани да бъдат активни в позицията да съхраним ценните находки", заяви Лазар Андреев, представител на Инициативния комитет.

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер