ГЕРБ - Благоевград представи пред бизнеса целите на икономическата и финансовата политика на партията
ГЕРБ - Благоевград представи пред бизнеса целите на икономическата и финансовата политика на партията / netinfo

Експертите от Икономическата комисия на ГЕРБ Румен Николов, Росен Плевнелиев и Валентин Кисимов представиха пред бизнеса в Благоевград целите на икономическата и финансова политика на партията. На форума се събраха десетки представители на частния бизнес, които поставиха конкретни въпроси и получиха компетентни отговори.

Стана ясно, че реалната икономическа ситуация в България е в пъти по-тежка, отколкото се опитват да внушат управляващите. Преди 2 седмици МВФ излезе с доклад за тежкия икономически шок, в който се намира България. С 55% са намалели чуждестранните инвестиции, капиталовите потоци бележат спад с 8 %.

„България е потенциален кандидат за фалит”, пише в доклада на Виенския институт за изследване на пазарната икономика, публикуван във в. „Ханделс” преди 1 седмица. Брутната задлъжнялост на страната ни е 108% от БВП! От 36 млрд.лв 13,6% е краткосрочния дълг, платим до година и половина.

5 млрд.лв от резерва през декември беше похарчен по абсолютно безогледен начин. България загуби доверието на Европа, защото беше наложен олигархичен начин на разпределение на европейските пари. Еврофондовете не могат да бъдат усвоени по модела на тройната коалиция, а те са най-силната антикризисна мярка.

Ето защо в програмата на ГЕРБ е заложена смяна на политическата система така, че да няма никаква форма на политически натиск, търговете да са с по-ясни правила, съгласувани с европейците, а еврофондовете ще тръгнат след пресичане на корупцията, смятат икономистите от партията.

ГЕРБ са изработили механизъм, по който това да стане - не отдолу нагоре, а обратно, по цялата верига. Инструментът за справяне с корупцията е електронното правителство, категорични са експертите от ГЕРБ. Ние сме жертва на политическото нежелание това да се случи.

Бяха похарчени 167 млн.евро за това правителство, липсват обаче 20% от тях, поради което не може да се довърши започнатото. „Когато ГЕРБ поеме управлението, електронно правителство ще има”, обяви Росен Плевнелиев. Задължително ще бъдат свързани Национална агенция Митници и Национална агенция по приходите. Тройната коалиция яростно се бореше срещу това, защото щяха да лъснат всички далавери, щеше да се разбере кой не си плаща, коментира Плевнелиев.

Друга мярка, която ГЕРБ предвижда, е премахването на няколко министерства като това на бедствията и авариите и напълно излишното министерство на европейската интеграция. МДААР също ще бъде преобразувано, тъй като в момента в него работят ненужно голям брой служители.

Присъстващите на форума се поинтересуваха как ГЕРБ ще защити техния бизнес. Важна антикризисна мярка е повече пари да остават в работодателите, което предполага по-бързо връщане на ДДС. Сегашното правителство прави точно обратното и се обогатява за сметка на бизнеса, пречейки му по всевъзможни начини. Антикризисна политика не може да се прави, без да се знае какъв е бюджетът на държавата. А в момента бюджетът е тотално сбъркан, разчетен е за растеж от 5%, реално обаче сме на -3,5%. Това прави разлика от 8,5% или 10 милиарда! Откъде сега ще се намерят 710 милиона лева, за да се изплати ДДС на бизнеса? Ето това направи правителството Станишев, Доган и Сакскобурготски, заявиха още представители на ГЕРБ.

Добре направена и измислена инфраструктура, програми за обучение, квалификация, преквалификация и гъвкаво запазване на работните места, както и намаляване на осигурителната тежест са работещите антикризисни мерки, които са предвидени в програмата на ГЕРБ, смятат още от партията на Бойко Борисов в Благоевград.

За икономическа стабилност и намаляване на корупцията е заложено и създаването на един холдинг, в който да се изнесат всички държавни предприятия. По този начин ще се извадят министрите и зам.-министрите от управлението на държавната собственост. Сега не се знае в бордовете на колко предприятия участва един министър, няма никаква прозрачност. Булгартабак и НЕК реализират рязък спад на обороти и печалби. НЕК например ще бъде на минус с 80 милиона лева. За сравнение миналата година беше на +600. Къде отидоха тези пари? Никой не знае, се питат от ГЕРБ.

Ако в България не стартират реформи с ново силно правителство, нещата ще се влошат, категорични са икономическите експерти на ГЕРБ. За разлика от провалилата се тройна коалиция, за ГЕРБ еврофондовете са тотален приоритет и най-сигурният начин за излизане от кризата. А с правителство ГЕРБ европейски пари ще има, категорични са от ГЕРБ - Благоевград.