Жители и гости на Делчево празнуваха Трифон Зарезан
Жители и гости на Делчево празнуваха Трифон Зарезан / Снимка: Маргарита Петкова
Два дни жители и гости на село Делчево, ценители на българските традиции и хубавото вино празнуваха в чест на Трифон Зарезан. 137 мостри с домашно вино, произведено от български и гръцки производители и холандец ентусиаст, се състезаваха в традиционния конкурс за най-добър винопроизводител и производител на ракия по време на Зимния фестивал в село Делчево. 57 от участниците бяха от съседна Гърция.

Журито от енолози и дегустатори оцени като най-добро в категорията „Отлежало вино” виното на ФотисКалофас. В същата категория, на второ място бе класирано виното, произведено от Георгиос Анастасиадис.

Първо място за най-добра "Бяла ракия" получи Благовест Къшев, като втори се класира домакинът на фестивала кметският наместник Иван Панайотов.

И тази година д-р Стоян Тунчев не отстъпи първо място в категориите „Младо вино“ и „Бяло розе". Втори след д-р Тунчев в категорията „Младо вино“ стана Иван Калайджиев, а в категорията „Бяло розе“, втори се нареди гръцкият винопроизводител СократисЦикалис.

На първо и второ в категорията „Отлежали ракии“ журито класира ракиите на Любен Таушанов и Тодор Попов. С грамота и първо място бе удостоен при дегустациите на "Ароматизираните ракии“ гръцкият производител Александър Караполитидис, а на второ място бе оценена ракията на Благовест Къшев.

Грамотите на всички победители връчи кметският наместник Иван Панайотов, който пожела на всички участници здраве, добра реколта от грозде през това лято.