Домът за стари хора в Падеш отбеляза патронния си празник
Домът за стари хора в Падеш отбеляза патронния си празник / снимка: Община Благоевград

Председателят на ОбС Даниела Савеклиева и Мила Соколова, ръководител на отдела за социални услуги в общината, почетоха празника на домуващите и персонала в социалното заведение. Специален музикален поздрав отправиха малките таланти от Фолклорна група „Бисери” към Центъра по изкуствата. Домакините имаха и гости от дома за възрастни в гр.Самоков.

Председателят на местния парламент г-жа Савеклиева отправи приветствие към домуващите с пожелание за здраве, късмет и дълголетие, като ги насърчи да не спират да мечтаят, още повече, че Св.Мина е светецът на чудесата и сбъдва желания.
На персонала поднесе благодарност за спокойствието, което са осигурили за възрастните хора и грижите за тях.

Домът за стари хора “Св.Мина” е открит през 1998г, помещава се в двуетажна сграда в центъра на с. Падеш. Капацитетът е 55 места, като има обособено отделение за лежащо болни. Настанените тук получават 24 часова грижа, включваща комплекс от социални услуги, съобразени с индивидуалните потребности и желания. Осигурени са възможности за предоставяне на битови услуги, здравни грижи, организиране на свободното време и личните контакти на домуващите.

В двора на дома вече е изграден и параклис, който предстои да бъде изографисан по християнските канони. Той ще приютява богомолците не само от социалното заведение, но и жителите на Падеш.