Бербатов стана “Почетен гражданин на Благоевград” след повторен таен вот на ОбС
Бербатов стана “Почетен гражданин на Благоевград” след повторен таен вот на ОбС / netinfo
Съветниците в Благоевград удостоиха футболист № 1 на България и титуляр на английския футболен тим “Тотнъм” - Димитър Бербатов, със званието “Почетен гражданин на Благоевград”. Това стана на заседание на местния парламент, но след повторен таен вот.

На първото гласуване “почетното гражданство” на Бербатов подкрепиха 22-ма съветници, 4-ма гласуваха “против”, двама се въздържаха и двама пуснаха празни бюлетини, с което парламентаристите отказаха да присъдят отличието на именития ни съгражданин.

Димитър Бербатов е официалният световен посланик на УНИЦЕФ. Имаме уникалната възможност той да бъде и световният посланик на Благоевград, така че недоумявам кой и защо си позволява да гласува против присъждане на това звание. Това заяви председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, който подчерта, че оспорва взетото решение и го подлага на повторно гласуване.

Отново чрез таен вот, на второто гласуване 26 съветника се обявиха “за” удостояване с отличието на Бербатов, нито един не гласува против, четирима се въздържаха и един парламентарист пусна празна бюлетина.

Димитър Бербатов е роден в Благоевград през 1981 г. За своите 25 г. има 31 гола в 48 мача за българския национален отбор по футбол, което му отрежда трето място в класацията за най-добрите голмайстори на националния ни тим за всички времена.

Пред него са единствено Христо Бонев с отбелязани 47 гола, и Христо Стоичков с 35 гола.

Димитър Бербатов е обявен за футболист № 1 на България за 2002, 2004 и 2005 г.

Подобен бе развоят и по удостояването с почетното звание на благоевградския културен деятел Христо Динев Христов за значим принос в развитието на града и по повод 80 години от рождението му. Той получи отличието също след повторно тайно гласуване на народните избранници.