/ DarikNews.bg - архив
Административният съд в Благоевград потвърди решението на Общинска избирателна комисия (ОИК) Кресна за определяне на изборните резултати за кмет на община, съобщиха от съда.

Административният съд в Благоевград е извършил повторно преброяване на недействителни бюлетини в община Петрич

Изборът беше оспорен от кандидата за кмет на община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ, заради вписани в избирателните списъци хора със спорно право на гласуване по настоящ адрес.

Административният съд в Благоевград е потвърдил състава на Общинския съвет в Разлог

По делото са разпитани свидетели, според чиито показания в изборния ден са гласували в секциите в община Кресна хора, непознати за местните. Проследени са и хронологията и извършените действия от Районна прокуратура-Сандански, Областна администрация Благоевград и Общинска администрация Кресна, касаещи проверките на лица с настоящ адрес в Кресна и основанията за заличаване адресната регистрация на общо 360 лица с адресна регистрация по настоящ адрес в населено място на територията на община Кресна.

От съда отбелязват, че важно по делото за оспорения изборен резултат е, че Николай Георгиев е избран на първи тур с подадени за него 2 288 действителни бюлетини или 60.15 процента от общия брой.

Съдът потвърди състава на Общинския съвет в Благоевград

Дори да се допусне, че всички 360 лица с оспорено право да гласуват по настоящ адрес са пуснали бюлетина за избрания за кмет Николай Георгиев, това не променя изборния резултат.

Броят на гласовете и след като се извадят 360 гласа от общо гласувалите за Николай Георгиев са достатъчни за обявяването му за победител в изборите на първи тур, тоест тези 360 лица не са оказали никакво влияние в изборния резултат.

Административният съд разпореди съдебно-техническа експертиза на бюлетини от изборите в Копривлен

В този случай съдът не е установил съществени нарушения, които да са основание изборът на кмет на община Кресна да се обяви за недействителен.