Студенти от ЮЗУ ще изучават предприемачество
Студенти от ЮЗУ ще изучават предприемачество / Снимка: ЮЗУ
В Югозападния университет „Неофит Рилски“ стартира “#StartUpТворилница“ – съвместен проект на JA България и евродепутатът Андрей Новаков, в подкрепа на студентското предприемачество. Проектът започна в университета на 22 февруари 2017 г. с целодневно обучение на 40 студенти и преподаватели от Техническия факултет.

Официалният старт с присъствие подкрепиха началникът на отдел Образование в Община Благоевград, Симона Митова, заместник-ректорът по научно-изследователската дейност на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов, ръководителят на катедра „Технологично обучение и професионално образование“ и научен консултант към JA, проф. Сашко Плачков, преподаватели и студенти от университета. Регионалното управление по образованието в града беше представено от старши експерта Катя Иванова. 

Съинициаторът на проекта, евродепутатът Андрей Новаков беше възпрепятстван по време на пътуването към Благоевград за пресконференцията, но благодарение на съвременните технологии поздрави гостите и участниците чрез връзка по скайп: „Вярвам в потенциала на България, на младите хора, на студентите в ЮЗУ и затова съм сигурен в успеха на #StartUpТворилница. Пожелавам смелост в реализацията на мечтите на тези млади хора, които се включват в проекта сега и поемат по пътя на предприемачеството!“

„Предприемачеството е моя мечта за образованието в Благоевград от години. Когато видях, какво са направили в София тех парк JA – JA Startup Хамбар, си помислих, колко ще бъде хубаво и нашите студенти да имат къде да творят и да се изявяват. А сега JA идва в нашия университет чрез този прекрасен проект и това ме прави много радостен!“, сподели заместник-ректорът по научно-изследователска дейност на ЮЗУ проф. Апостолов.

Студентите се включиха в работилници и презентации по генериране на бизнес идеи, презентационни умения и стартиране на собствена компания. Успешни, вече действащи предприемачи, част от мрежата бизнес-доброволци на JA, говориха пред студентите и преподавателите и организираха за тях интерактивни сесии.

В рамките на проекта и програмата на студентите предстои участие в няколко менторски съботи в JAСтартъп Хамбар в София Тех парк, обучение по водене на преговори, работа над идеите с подкрепата на преподаватели и ментори от бизнеса, разработване на прототипи и валидиране на идеите. В началото на месец май за участниците в  „#StartUpТворилница“ JA и Андрей Новаков организират Иновационен лагер, който ще се проведе отново в града.

В началото на юни екипите от ЮЗУ „Неофит Рилски“ ще представят своите прототипи на Младежкия стартъп форум „Изгряващи звезди“, организиран от JA България. Един от екипите ще се състезава и за специалната награда на Андрей Новаков, пътуване до Брюксел и посещение на Европейския парламент.