/ iStock/Getty Images
"В област Смолян се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки заради влошената епидемична обстановка", съобщи заместник- областният управител Адриян Петров. Съгласно заповед на директора на РЗИ се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас.

За община Златоград преминаването към дистанционни часове се отнася за учениците от 1 до 12 клас. Предвиждат се и по-стриктни изисквания за публичните обществени мероприятия, включително и предизборните събития. Въведените противоепидемични мерки са в сила от 12 до 26 март.

38 новозаразени в Смолянско, почина жена

Данните от епидемичната обстановка в областта показват ръст от 87 процента през миналата седмица, а за последните три дни новите случаи на коронавирус са 125. Трайна тенденция на покачване на седмичната заболяемост се отчита в общините Смолян и Златоград.

За община Златоград се въвеждат и допълнителни ограничения като спиране на плановия прием в общинската болница, с изключение на постъпващите за раждане пациентки.

Заразени с коронавирус са 13 учители, 6 служители от непедагогически персонал в образователни институции и 1 ученик. Позитивните учители са от община Златоград, от детска градина в Смолян и от училища в общините Рудозем, Мадан и Чепеларе. Под карантина са поставени 165 ученика и 3 учители от 7 училища в областта, 48 деца и 10 служители от персонала на смолянска детска градина.

36 нови случая на COVID-19 в Смолянско, почина жена

Като противоепидемична мярка се ограничава посещението на ученици в заведения в града без придружители. Предложението за преминаване към обучение в електронна среда в училищата, трябва да бъде изготвено от кметовете на общини до образователния министър.

В заповедта се предвиждат стриктни противоепидемични изисквания за заведения, тържища, пазари, масови мероприятия, както и отмяна на свижданията в болниците. Детските градини не се затварят, но на родителите се препоръчва при възможност да спрат децата си вкъщи.

Маските са задължителни за струпвания на много хора на открито на обществени места. Индивидуалните събирания и семейни тържества могат да бъдат само в камерен състав до 10 души.

На кметовете на общини се възлага да ограничат провеждането на масови мероприятия. 
БТА