/ iStock/Getty Images
"Училищата в област Смолян са на второ място по успех от държавните зрелостни изпити", заяви Мария Семерджиева, началник на Регионалното управление по образование. Според нея оценките от матурите са по-високи от средните за страната.

За поредна година с най-висок среден успех на матурата по БЕЛ са зрелостниците от Немската гимназия

Това са резултати, с които педагогическата общност в областта може само да се гордее, тъй като показват устойчивост в рамките на последните 10 г., през които областта е на водещи места по оценки от зрелостни изпити и национално външно оценяване, коментират от РУО.

Средният успех от първия зрелостен изпит по "Български език и литература" в областта е 4.53, докато за страната е 4.20. Данните от втората матура са 4.79 средно за училищата в област Смолян, при 4.84 за страната. Най-висок успех от втората матура е получен по "Химия и опазване на околната среда"- 5.41, а най-нисък- по "География и икономика" с 4.36.

Седмокласниците се явяват на матура по математика (ВИДЕО)


По "Английски език" резултатите са 5.30 средно. Изпитът по "Математика" е с резултат 5.26. Като рекорд се отчитат получените шест пълни шестици по математика в едно от средните училища в областта.

Двама абитуриенти са с по две шестици и на двата зрелостни изпита. От РУО отбелязват ръст на средния успех за областта както по БЕЛ, така и на втората матура, сравнявайки с резултатите от 2019 г.