/ iStock/Getty Images
Епидемиологичната обстановка в област Смолян се успокоява, тъй като за поредна седмица се отчита спад на новите случаи на коронавирус.

Броят на новозаразените през миналата седмица е намалял с 31.7 %, като се наблюдава и снижение на настанените в болници пациенти с коронавирус.

140 са положителните проби за коронавирус в областта през миналата седмица, а излекуваните са 235. Починалите пациенти с ковид са 17. В болниците в областта са свободни 65 на сто от ковид леглата.

Ваксинирането в областта продължава със задоволителни темпове, според областния щаб. Броят на ваксинираните е близо 10% от населението. Създадена е организация за имунизация по домовете за около 70 души, които са трудно подвижни.

През следващата седмица се обявява "зелен коридор" за ваксиниране с възможност за избор на вида на ваксината. Ваксинации ще се провеждат на 3, 5 и 7 май в имунизационния кабинет на РЗИ.

След Великденските празници от щаба ще предложат на работодатели и институции в областта да се организира ваксинация на служители и работници, така че екипи на РЗИ да извършат имунизацията на място в предприятията.

Възможно е след празничните дни да се възстановят плановите операции и прием в болниците, но подобно решение ще се обсъди следващата седмица от щаба.
 
 
БТА