/ iStock/Getty Images
Животът на хората постепенно се нормализира
Намалява броят на новооткритите случаи на COVID-19 в област Смолян през последните десетина дни, информира д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян.

Трима от Смолянско под карантина, били в полета със заразени от Амстердам

Според нея, намалението е в резултат на отговорно изпълняваните противоепидемични мерки от по-голямата част от жителите на региона. "Животът на хората постепенно се нормализира", допълва директорът.

Почти без почивка през последните два месеца работиха лекари, инспектори, лаборанти и администрация от РЗИ, при изключително натоварен ритъм , споделя д-р Кубатева.

Санитарка от МБАЛ-Смолян е поредният позитивен за коронавирус

В седмиците от началото на извънредното положение служителите на РЗИ са "на първа линия" в регион, който бе оповестен като едно от огнищата на заразата с COVID-19. Най-напрегната е работата в дирекциите "Надзор на заразните болести" и "Административно правно и финансово обслужване.

Директорът счита, че чувството за мисия е това, което им дава сили да се справят. В инспекцията е създадена организация за подсилване с кадри в отдела за противоепидемичен контрол, като се обучават допълнително инспектори и се създават възможности за нормална почивка за всеки от специалистите.

Медицинска сестра е поредният случай на коронавирус в Смолян

Осигурени са защитни облекла и предпазни средства за работещите в здравната инспекция и досега сред тях няма позитивен за COVID-19
. Санитарните инспектори, лекарите и лаборантите, които извършват медицинските изследвания, както и администрацията не попадат в препоръките за дистанционна работа по време на пандемия, а са в режим "на разположение" денонощно.

Деветима служители от дирекция "Надзор на заразните болести," са получили към заплатите си за март по 1000 лв. от добавките, предвидени за работа на "първа линия". През "извънредните" седмици са извършени стотици проверки на публични обекти, заведения, обществен транспорт, промишлени предприятия, аптеки и болници в област Смолян от инспекторите на РЗИ.

59-годишна жена от Рудозем е новият случай с COVID-19

Особено завишен е контролът на рисковите обекти, в които има голямо струпване на хора. На тях са издавани предписания за противоепидемични мерки, с превантивна цел. Над 1000 са хората от областта, на които е била наложена задължителна карантина, поради завръщане от чужбина, за амбулаторно лечение или контакт с позитивни на вируса.

Взети са и голям брой проби за изследвания с PSR и за бързи тестове.
БТА