/ iStock/Getty Images
Трима родопчани от село Смилян, Смолянско, са се завърнали заедно със заразеното с коронавирус хасковско семейство от Амстердам. Те са се прибрали с един полет. И тримата са здрави, след като като направените им PCR-тестове са отрицателни, съобщи шефката на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Санитарка от МБАЛ-Смолян е поредният позитивен за коронавирус

Тримата гурбетчии са под карантина в домовете си за две седмици. Тя оповести, че започва тестване на медиците от "Спешна помощ" и на възрастните обитатели на Дома за стари хора в село Фатово, Смолянско, за което се очаква доставката на 500 бързи теста.

До момента са изследвани 19 медици в болницата в Мадан и 39 от персонала на смолянската болница. Положителни са пробите на две санитарки, които са имали контакт помежду си.

Медицинска сестра е поредният случай на коронавирус в Смолян

"Общо петима са медиците, заболели от вируса досега, от които двама вече са излекувани, а продължава карантината за другите трима - една медицинска сестра и двете санитарки. Те са добре и нямат симптоми, а работата им е била пряко свързана с пациенти с COVID-19", уточни директорът на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров".

По думите на д-р Даракчиев, до момента е изследван половината болничен персонал, тества се и всяка пневмония. Вече са проверени с тестове медиците от Инфекциозно отделение, ОАИЛ, хирургичното, неонатологичното и АГ-отделението.

59-годишна жена от Рудозем е новият случай с COVID-19

"В момента в МБАЛ се лекуват петима пациенти с коронавирус, които са в добро общо състояние,
а някои вече имат и втора отрицателна проба и им предстои изписване", допълни д-р Даракчиев.

РЗИ е предоставило на болниците в региона, на социални заведения и на полицията през изминалата седмица защитни предпазни средства, съответно - 2940 маски, 1728 защитни костюма, 38 чифта очила, 5000 броя калцуни, 4400 ръкавици.