/ БГНЕС
Стотици боси мъже се самобичуваха, а десетина бяха приковани на кръста в рамките на церемонии по повод Разпети петък във Филипините, предаде Франс прес.

Подобни церемонии на Разпети петък се провеждат ежегодно в страната, където католиците са 80 милиона. Повечето от тях отиват на църква заедно със семействата си. Но в някои райони поклонниците вярват, че чрез страдания могат да се избавят от греховете си.

Филипините кръст разпъване Разпети петък
БГНЕС

Разпети петък - денят на Христовите страдания

На север от столицата Манила мъже с трънни венци на главите си се придвижват бавно под палещите слънчеви лъчи по път в провинция Пампанга. Те си нанасят удари по гърбовете със захванати за корда бамбукови пръчки. "Това е религиозен ангажимент. Ще участвам в подобни церемонии, докато мога", каза 38-годишният шофьор на камион Рести Давид, който се самобичува от близо 20 години. Той се надява, че Господ ще излекува брат му от рак.
Кръв и пот се стичат по панталоните на участниците. Всеки удар предизвиква гримаси сред публиката. Някои зрители извръщат очи встрани, когато шествието минава пред тях. Най-важната му част обаче е приковаването към кръста.
 

Филипините кръст разпъване Разпети петък
БГНЕС

Осемсантиметрови гвоздеи се забиват в дланите на ръцете и в нозете на поклонници, преди дървеният кръст да бъде изправен от мъже, дегизирани като древни римляни, за да може множеството да види участника, подложил се доброволно на страдания.

Филипините кръст разпъване Разпети петък
БГНЕС

БТА