Учени съживиха микроорганизми, замразени десетилетия
Учени съживиха микроорганизми, замразени десетилетия / Thinkstock/Getty Images

Японски учени успешно съживиха микроскопични бавноходки, държани замразени 30 години, като едната от тях дори успешно се възпроизведе, съобщи в. "Дейли телеграф".

Бавноходките са микроскопични безгръбначни организми, които живеят във вода. Те са на сегменти с осем крака. Дължината им е 1 мм.

Учените от японския Национален институт за полярни изследвания са извлекли бавноходките от проба замръзнал мъх, взета в Антарктида през 1983 г. пробата е съхранявана при температура минус 20 градуса Целзий три десетилетия.

Съживили се две бавноходки, но едната умряла след 20 дена. Другата обаче успешно се възпроизвела, като от замръзнало яйце се излюпил трети екземпляр. Той снесъл 19 яйца и от тях се излюпили 14.

Вирусите са най-старите живи организми на Земята, твърдят учени

Бавноходките живеят по целия свят. Те могат да издържат на екстремно налягане, например в дълбоки води, и дори оцеляват в космически вакуум няколко дена. Когато замръзнат, изпадат в състояние, наричано криптобиоза и метаболизмът им се изключва. Тогава нямат видими признаци за живот.

Откриха нов гигантски вирус на хиляди години в Сибир

Японското изследване удължи известната продължителност на живота на бавноходките значително. Досегашният рекорд за оцеляването им замръзнали беше осем години. Според предишно изследване горната им граница за оживяване в такива условия е 10 години.

"Искаме да разкрием механизмите на дългосрочното оцеляване, като разгледаме увреждането в ДНК на бавноходките и тяхната способност за възстановяването й" - каза ръководителят на екипа Мегаму Цуджимото.
Учените планират да изследват уврежданията в гените на замръзналите бавноходки от експеримента.

Любопитни факти за бактериите

Колкото и голяма издръжливост да демонстрираха бавноходките в японското изследване, те не успяха да подобрят рекорда за оцеляване в замразено състояние. Той принадлежи на кръгъл червей, оцелял така почти 39 години.

Източник: БТА