Създадоха компютърен вирус, който се разпространява по въздуха
Създадоха компютърен вирус, който се разпространява по въздуха / sxc.hu
Създадоха компютърен вирус, който се разпространява по въздуха
70893
Създадоха компютърен вирус, който се разпространява по въздуха
  • Създадоха компютърен вирус, който се разпространява по въздуха

Учени от Ливърпул създадоха вирус, които се разпространява по въздуха почти като човешкия грип. Вирусът е наречен "Хамелеон" и се предава от заразено към незаразено устройство, стига те да са достатъчно близо едно до друго. "Хамелеон" се свърза с WiFi рутерите и извлича потребителските имена и паролите от всички устройства, свързани към рутера. Междувременно сканира и за други безжични мрежи и се прехвърля и на тях. Засега новият вирус действа само в лабораторна среда, но на практика е неуловим, защото съществуващите антивирусни програми дори не могат да го засекат.

"Хамелеон" е компютърен вирус от ново поколение. За да се разпространява, е достатъчно само да има безжична мрежа. А такива вече има практически навсякъде. За разлика от познатите до момента вируси този не се нуждае от пряк достъп до компютъра, за да зарази устройството. Според специалиста по киберсигурност Борис Гончаров създаването на такъв тип вируси е напълно логична стъпка. Познатите досега вируси разчитат на действие от страна на потребителите. Някой трябва да направи нещо, за да се активират. Докато при "Хамелеон" това не е нужно.

„Атаката е насочена към точките, в които се свързват всички крайни потребители в една безжична мрежа. Вирусът не се нуждае от тяхното разрешение или тяхно действие, за да зарази компютрите им. На практика техните данни могат да бъдат източени, без те дори да разберат, че имат вирус в системата. Вирусът може да поеме контрола и да източи информация за потребителите от техните системи. Не само компютрите, но и мобилните устройства", обясни Борис Гончаров.

Към момента новият вирус действа само в лабораторни условия, но според Борис Грънчаров съвсем скоро може да очакваме подобия на "Хамелеон" да започнат да действат на практика. А настоящите антивирусните програми по никакъв начин не могат да предпазят потребителите.

„Рано или късно компаниите за антивирусни програми ще разработят съответните механизми за засичане на този вирус, но това не означава, че той ще бъде премахнат на ниво мрежа. Вирусът може да циркулира и да се разпространява, независимо дали потребителят използва компютърна система или не. Това е и основният проблем при този вид заплаха", допълни Борис Гончаров.

Защитата е в ръцете на самите хора, които трябва да бъдат внимателни, особено когато се свързват към публични WiFi мрежи и в тези случаи да ограничат максимално използването на важни данни и операции като онлайн банкиране.