Ще се превърне ли Бетелгейзе в свръхнова звезда?
Ще се превърне ли Бетелгейзе в свръхнова звезда? / www.bgastronomy.com

След като през лятото на 2009 г. се заговори, че червеният гигант може да избухне всеки момент, сега отново се появиха очаквания рядкото явление да стане факт. Дори една национална телевизия започна вечерната си емисия с репортаж за предстоящото избухване.

Каква е истината?

Според някои астрономи звездата може да се превърне в свръхнова в следващите няколко седмици. Според други специалисти обаче превръщането на Бетелгейзе в свръхнова може да стане по всяко време в следващите 1000 години. И двете групи учени обаче са категорични, че краят на звездата приближава.

Според астрономите свиването на червения гигант се ускорява и когато достигне критични стойности, ще настъпи колосален взрив. Избухването на свръхнови звезди са едни от най-зрелищните явление във Вселената. Според учените, в нашата галактика - Млечният път, средно на всеки 50 години избухва по една свръхнова. Различното при евентуалното избухване на Бетелгейзе е това, че този червен гигант е близо до Земята. До момента в писаната история на човечеството няма данни за избухване на свърхнова толкова близо до Слънчевата система. При този взрив ще се отдели колосално количество енергия. Единствено огромното разстояние ще предпази човечеството и живота на Земята от пълно унищожение.

При експлозии от такъв мащаб се отделя радиация - включително и гама лъчи, които са изключително опасни за всеки жив организъм. Смята се обаче, че поради разстоянието превръщането на Бетелгейзе в свръхнова няма да има никакъв негативен ефект върху нашата планета.

Как ще се наблюдава явлението?

Превръщането на Бетелгейзе в свръхнова ще се наблюдава с просто око от всеки човек на планетата. На нощното небе ще се вижда ослепително ярка точка, която според едни учени ще има яркостта на луната при пълнолуние, а според други ще свети с яркост почти колкото слънцето. Ще бъде интересно зрелище, нали?

Ето и малко факти

В началото на юни 2009 г. резултатите от изследванията на Бетелгейзе показаха, че за периода 1993-2009 г. звездата е намалила обема си с 15%. Звездата Бетелгейзе (алфа на Орион) се намира на около 430 светлинни години от Земята. Тъй като е променлива звезда, яркостта й варира: бетата на Орион (Ригел) през повечето време е по-ярка от нея. Бетелгейзе е девета по яркост на нощното небе и е точка от зимния триъгълник. Отнася се към спектрален клас M2. Диаметърът й е 800 пъти по-голям от слънчевия, а светимостта й - между 40 000 и 100 000 пъти. Тя се намира в късен стадий от своята еволюция. Водородът в недрата й е изчерпан и се образуват по-тежки елементи. От повърхността й изтича вещество поради което, около самата звезда се е образувала газово-прашна обвивка с размери, надминаващи стотици пъти размерите на самата звезда. Диаметърът на Бетелгейзе варира от 419 до 580 милиона километра. Ако бъде поставена в центъра на Слънчевата система, Бетелгейзе ще погълне орбитите на Меркурий, Венера, Земята и Марс.