Потребители научили нетбота Тей да се държи лошо, Майкрософт го изтегли
Потребители научили нетбота Тей да се държи лошо, Майкрософт го изтегли / Guliver/Getty Images

Майкрософт изтегли от употреба експерименталния си нетбот Тей - изкуствен интелект с акаунт в интернет, който се учи от опита, защото злонамерени потребители за часове го накараха да говори расистки и сексистки, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Тей е замислен като наивна тийнейджърка, учеща се в процеса на общуване. Проектът с образователна цел обаче бързо загрубя, когато потребителите решиха да я предизвикат да прояви лошата си страна.

Изкуственият интелект с разума на 4-годишно дете

"За съжаление след 24 часа в мрежата констатирахме координирани усилия на някои потребители да се държат лошо с Тей и да я предизвикват да отговаря неподобаващо- обясни компанията в комюнике. - Експериментът се оказа не само технически, но и социален и културен".

Целта на програмата беше да изследва капацитета за учене и да става по-интелигентна, общувайки в мрежата. Предназначена да забавлява и да използва младежки език, тя лесно се поддаде на опитите да й въздействат, най-вероятно като й повтарят предизвикателни фрази.

10 млн. британски лири, за да не могат роботите да вземат надмощие над хората

От "Майкрософт" бързо изтриха обидите, но много от тях още циркулират в мрежата. Специалистите на компанията вече работят, за да подобрят софтуера.

Програмата е замислена да общува с потребители на интернет на възраст от 18 до 24 години. Според специалисти Тей е пример за лош дизайн. Вместо да бъде подготвена как да се справя с деликатни теми, програмата е оставена да се учи от всичко, което й кажат.

Източник: БТА