Откриха най-старите звезди във Вселената в сърцето на Млечния път
Откриха най-старите звезди във Вселената в сърцето на Млечния път / ThinkStock/Getty Images

Австралийски астрономи са открили най-старите звезди във Вселената, които са се формирали едва 300 милиона години след раждането й, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър”. Звездите се намират в сърцето на Млечния път, но са се образували дълго преди галактиката да се формира около тях.

„Тези древни небесни тела са най-старите оцелели звезди във Вселената и със сигурност са най-старите, които някога сме наблюдавали”, казва Луиз Хаус, ръководител на изследователския екип от Австралийския национален университет.

Въпросните звезди са изненадващо бедни на въглерод, желязо и други тежки метали. Откритието кара учените да смятат, че първите звезди не са експлодирали като типични свръхнови. Вместо това животът им е приключвал като хипернови - недостатъчно добре изучени експлозии на вероятно бързо въртящи се звезди, които при избухването си са отделяли 10 пъти повече енергия, отколкото типичните свръхнови.

Астрономите са установили, че тези звезди са прекарали целия си живот в близост до центъра на Млечния път, а не просто са преминали през него - допълнително свидетелство, че те са най-старите, наблюдавани някога във Вселената.

Откритието е направено с помощта на телескопа СкайМапър, „пресял” около 5 милиона звезди и доловил отличителния цвят на „анемичните” - бедните на желязо сред тях. Учените сравняват находката с намирането на игла в купа сено.

Източник: БТА