„Опортюнити” ще прави панорамна снимка от марсиански хълм
„Опортюнити” ще прави панорамна снимка от марсиански хълм / снимка: Guliver/Getty Images

Марсоходът на НАСА „Опортюнити”, който напоследък има проблеми с паметта, ще прави панорамна снимка от върха на марсиански хълм, предаде АП.

„Опортюнити” се намира на хълма, наречен Кейп трибюлейшън. Космическият апарат изпрати снимки в сряда, които доказват, че е стигнал обекта и е на върха му. Сега марсоходът ще прави в продължение на няколко дни снимки, от които учените ще сглобят цветна панорама.

Ръководителят на проекта Джон Калас заяви, че марсоходът ще се опита също да намери интересни скали, които да изследва. Ако не открие такива, ще продължи пътя си по Червената планета.

Марсоходът на НАСА „Опортюнити”, който от 11 години обхожда Марс, остарява и има проблеми с паметта, съобщиха от НАСА в началото на годината. Някои дни роботът дори не можеше да си спомни какво са му заръчали учените от НАСА предишната вечер.

По празниците, когато направляващият го от Земята екип е бил във ваканция, положението се е влошило и „Опортюнити” дори забравил да се свърже със Земята. Ето защо учените от НАСА разработват компютърна програма, която ще пратят на марсохода, за да подобри паметта си.

Марсоходът измина досега 41 км на Червената планета и прехвърли доста продължителността на живота си, която по първоначален план трябваше да е само три месеца.

Източник: БТА