Най-мощният и красив метеорен поток достига своя пик
Най-мощният и красив метеорен поток достига своя пик / ThinkStock/Getty Images

Най-мощният, красив и достъпен за наблюдение по целия свят метеорен поток Джеминиди ще достигне своя пик в периода от 13 до 15 декември 2015 година, съобщи skyandtelescope.

"Джеминидите са един от двата най-интересни метеорни потока през годината. Понякога той е дори по-впечатляващ от Персеидите" - твърди редакторът на skyandtelescope Алън МакРобърт.

От 13 до 15 декември наблюдателите ще могат да видят в нощното небе десетки падащи звезди, като при идеални условия максимумът може да достигне до 120 метеора на час.

Астрономи откриха 86 нови метеорни потока

През 2011 г. максимумът на наблюдаваните частици е бил 200 на час, което е рекорд за Джеминидите.

Всяка година в периода 4-17 декември Земята пресича орбитата на астероида 3200 Фаетон и в нощта на 14 срещу 15 декември могат да се доловят с просто око до 120 метеора с радиант в съзвездието Близнаци.

Валяха падащи звезди (ВИДЕО)

Максимумът тази година е на 14 декември около 20 часа, когато тънкият сърп на 3-дневната Луна залязва, съобщават от Народната астрономическа обсерватория. Изключено е в градски условия да се видят дори половината от метеорите, но при този поток появата на особено ярки метеори и дори болиди не е изключение.

Източник: БТА