/ Thinkstock/Getty Images
Китайски учени твърдят, че работят върху радар, който е толкова чувствителен, че може да засече дори летящите комари на повече от километър разстояние.

"Устройството използва най-новата военна технология, за да може да измери бързината, с която насекомите размахват крилата си", разказва за изобретението един от изследователите, участващи в правителствения проект.

Смята се, че свръх модерната технология може да се използва за проследяването на мигриращите комари и да предупреждава хората, изложени на риск от болести като малария и зика.

"Идентифицирането и проследяването на индивидуални цели с големината на комар, вече не е научна фантастика", изтъкна ръководителят на проекта Тенг Лонг пред в. "Саут Чайна морнинг поуст". "Ние всъщност сме съвсем близо до внедряването на тази технология извън лабораторията и използването й за спасяването на човешки животи", допълни той.

Самият Лонг от близо две години се занимава с амбициозната задача. Още през 2016 г. той предлага да бъде създаден "нов метод за определяне на 3D траектория на отделните насекоми". Миналата година публикува научен труд, в който предлага радарът да се използва и за идентификация на видовете.

Новината за иновацията идва близо половин година, след като стана ясно, че Китай е успял да разработи и друг мощен радар, способен да засече невидимите "стелт" самолети.
Според данните правителството на Китай е предоставило повече от 82 млн. юана на Лонг и екипът му, за да разработят радара и да го подготвят за полеви тестове.
 
БГНЕС