Дженерал мотърс изтегля 500 000 автомобила в цял свят заради различни дефекти
Дженерал мотърс изтегля 500 000 автомобила в цял свят заради различни дефекти / снимка: Guliver/Getty Images

Американският автомобилен гигант Дженерал мотърс изтегля още 474 000 автомобила в цял свят заради различни дефекти, съобщиха АП и ИТАР-ТАСС. Изтеглянето е част от повсеместните проверки за безопасност на автомобилостроителя - общо 48 от началото на годината - засягащи над 20 милиона коли и камиони. Това е повече от рекордните 10,75 милиона проверени превозни средства през 2004 г.

Най-голям брой от изтеглените автомобили - 467 000 - са Шевролет Силверадо, както и Джи Ем Си Юкън, Шевролет Тахо и Джи Ем Си Сиера, а също и моделът Шевролет Събърбан. Моделът Сиера е най-продаваният автомобил на Дженерал мотърс.

Компанията съобщи, че блокиране на софтуера може да предизвика изключване от скорост при моделите 2014 и 2015 г. Това може да предизвика загуба на мощност или камионите да потеглят, вместо да останат паркирани. Компанията не е известена за катастрофи или пострадали при тези дефекти. Повечето от тези превозни средства са продавани в САЩ и Канада, а малък брой са изнесени. След изтеглянето автокъщите ще пренастроят софтуера.

Другите изтегляния са много по-малко и при тях също не се съобщава за пострадали. Става въпрос за близо 4800 автомобила Шевролет Ес Ес и полицейски коли Каприс с дефектни чистачки.

В други случаи дилърите ще заменят двата амортисьора на около 2000 модела Шевролет Корвет от 2014 г., тъй като заварките им могат да поддадат и да се счупят. Проблемите с безопасността при Дженерал мотърс, както и поредица големи изтегляния от други автомобилостроители, доведоха до рекорден брой изтегляния от американската автомобилна индустрия - общо 32,4 милиона коли за по-малко от шест месеца, което надхвърля предишния годишен рекорд от 30,8 милиона, също от 2004 г., предава БТА.

От началото на годината Дженерал мотърс е изтеглил над 20 милиона автомобила. Проблемите на компанията започнаха през февруари, когато тя започна да изтегля малки коли заради проблеми със запалването и с въздушните възглавници. Дженерал мотърс беше принуден да признае, че е бил известен за дефекта преди повече от десет години, но е започнал изтеглянията едва тази година. Най-малко 13 са доказаните смъртни случаи от тези дефекти, но според адвокатите те са близо 100.