Близо ли сме до първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос?
Близо ли сме до първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос? / БГНЕС, архив

Партньорите по Международната космическа станция (МКС) разработиха сценарий за създаване на международна окололунна посещаема инфраструктура (платформа), която може да стане първата стъпка по пътя към усвояване на далечния космос, предаде ТАСС. Това бе съобщено пред в. "Известия" от ракетно-космическата корпорация "Енергия".

"Започна обсъждане на потенциалния облик на платформата и изискванията към елементите й и използвания интерфейс - заяви Ирина Романова, ръководител на пресцентъра на РКК "Енергия".

ЦРУ разсекрети документи за НЛО

"Предполага се, че предложения за бъдеща програма за създаване и експлоатация на международна окололунна посещаема платформа ще бъдат представени от ръководители на агенции партньори по програмата МКС през първата половина на 2017 г. ", допълни Романова.

Партньорите по програмата МКС започнаха през 2011 г. да обсъждат възможности за сътрудничество в космическите изследвания извън пределите на ниската околоземна орбита.

През есента на 2014 г. ръководители на агенции на страните партньори по МКС подписаха "План за изучаване възможностите на МКС за изследване на далечния космос", за чието осъществяване бе сформирана работна група.

Руски космонавт отива на Луната през 2030 г.

"Тя разглежда възможни сценарии за бъдеща международна програма, която ще позволи да се отработят ключови елементи и да стартират мисии за изследване на далечния космос в съответствие с националните интереси на партньорите, включително за изследване на окололунното пространство, Луната, Марс и астероиди", разказа Романова.

"Групата направи извод за целесъобразността от създаване на международна окололунна посещаема платформа, която може да стане първа стъпка по пътя към усвояване на далечния космос", допълни тя.

Програмата за усвояване на Луната е стратегическа цел на руската пилотирана космонавтика. За 30-те години на този век е планирано кацане на космонавти на лунната повърхност с последващо създаване на лунна база. С проектиране на лунна база се занимават РКК "Енергия" и ЦНИИмаш.

Източник: БТА