Нараства напрежението между протестиращите и полицията в Париж. В следобедните часове младежи с маски запалиха пожар пред изложбения център "Жорж Помпиду", а органите на реда се намесиха, за да разпръснат тълпата.

Сблъсъците станаха по време на съвместен поход на синдикатите и "жълтите жилетки". Движението на организираната колона от протестиращи беше прекъснато, наложи се и полицията да използва гранати със сълзотворен газ.

Стачките във Франция продължават

Неизвестни лица, облечени предимно в черно и скрили лицата си под маски и шалове, изграждаха импровизирани барикади от метални огради.

С помощта на щитове и палки полицаите постепенно изтласкаха агресивните демонстранти на улицата, но въпреки това ситуацията остава изключително напрегната.

Последната за годината акция на "жълтите жилетки" започна в Париж тази сутрин, когато конвой от демонстранти премина почти без инциденти до Северната гара. Там те се присъединиха към похода на синдикатите, които стачкуват от 24 дни.

Бунт срещу пенсионната реформа във Франция, десетки арестувани

С наближаването на новогодишната нощ протестното движение напредва към нов рекорд, след като вече счупи този от 1995 г. с 22 дни затруднен транспорт, а има изгледи да надхвърли и 28-те дни на стачката в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) през 1986-87 г., когато също не беше направено прекъсване за Коледа. Още повече, че среща на правителството със синдикални и работодателски организации е планирана чак за 7 януари.

Масовата стачка блокира цяла Франция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Множество синдикати призоваха днес хората на протести. Очаква се в тях да участват и "жълтите жилетки". Около 300 "жълти жилетки" тръгнаха преди обед от площада на Борсата и може да се присъединят към демонстрацията в Париж, организирана от регионални обединения на няколко профсъюза.

Синдиката на железничарите в Ес Ен Се Ес призова за протести в редица градове в района.

За пътниците транспортната обстановка остава усложнена. До утре вечерта ще се движат средно 6 от 10 високоскоростни влака Те Же Ве, и един от пет от влаковете "Транзилиен", обслужващи парижки район. Затворени са още шест линии на метрото."Днес има подобрение, движат се 20 процента повече влакове", каза министърът на екологичния преход Елизабет Борн.

След продължило с дни мълчание хората очакват с голямо нетърпение новогодишното обръщение на 31 декември на президента Еманюел Макрон към сънародниците му.

БТА, БГНЕС