Бунт срещу пенсионната реформа във Франция, десетки арестувани

/ БГНЕС

Парижката полиция арестува най-малко 70 души и използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите във френската столица, след като протестиращи срещу пенсионната реформа в страната в рамките на национална стачка преобърнаха и запалиха строителен фургон, а редица витрини бяха потрошени близо до площад "Република" в източната част на френската столица. Силите на реда бяха замеряни с различни предмети и отвърнаха със сълзотворен газ.

 Демонстрантите, включително членове на профсъюзи и представители на политически партии, студенти, членове на "Жълтите жилетки" и работници в транспортната мрежа на Париж започнаха митинга в 14:30 местно време (15:30 българско време).

"Към 15:30 часа (16:30 часа българско време) са задържани 71 души, извършени са 9 350 превантивни проверки", съобщи френската полиция в социалната мрежа "Туитър". По-рано беше известно за 65 задържани. Служителите на реда засилиха мерките за сигурност на гарите, където могат да пристигнат протестиращи от други градове.

Масовата стачка блокира цяла Франция (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Около 250 хиляди души участвали в протестната акция в Париж, предаде РИА Новости, като се позовава на информация на местните профсъюзи, организатори на демонстрациите и на общите стачки в страната днес. За осигуряване на сигурността във френската столица бяха мобилизирани 6 хил. полицаи и части от жандармерията

Това е най-голямата подобна общонационална стачка от поне 20 години. "Това е начало на мощно социално движение", коментира крайнолевият лидер Жан-Люк Меланшон.

Масовите стачки и последвалите демонстрации бяха организирани във връзка с плановете на правителството да премахне 42 специални пенсионни режима. Според тези режими работниците в определени отрасли, включително железопътната и енергийната могат да се пенсионират по-рано и да получават по-големи пенсии.

Стачката на транспортните работници в Париж срещу пенсионната реформа бе удължена до понеделник с одобрението на почти всички участници на стачните комитети, предаде Франс прес, позовавайки се на синдикални източници.У

Участието в протестните акции днес е много силно и ще бъде пак такова до понеделник, каза пред АФП Тиери Бабек от Националния съюз на автономните синдикати. Това е най-големият профсъюз в държавна компания, управляваща средствата за масов транспорт в Париж и Ил дьо Франс, включващ автобуси, трамваи, метро - Eр А Те Ер (RATR).

Междувременно гражданската организация "Бунт срещу унищожението" обяви, че "е извадила от строя" 3600 електрически тротинетки за свободно ползване в различни френски градове, за да протестира срещу вредата им за околната среда и да подкрепи стачката срещу пенсионната реформа във Франция. Според организацията 2020 тротинетки са били извадени от строя в Париж, 1500 в Лион и 90 в Бордо, като кюар-кодът им е бил замазан, за да не могат тротинетките да бъдат задвижени със смартфон от потребители.