/ Gulliver/Getty Images
Всеки, който иска да купува храни и торове от Русия, може да го направи свободно. Това изявление направи в понеделник върховният представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел при пристигането му на среща на външните министри на ЕС в Люксембург. Той също така подчерта, че ЕС „подкрепя изцяло усилията на ООН“ в рамките на консултациите между Русия, Турция и Украйна за деблокиране на износа на зърно от Украйна по море, предава ТАСС.

„Надявам се на резултата от преговорите под егидата на ООН“, каза той.

Борел за пореден път подчерта позицията на Брюксел, която е, че нарастващата продоволствена криза в света „не е причинена от санкции на ЕС“.


„Нашите санкции не се отнасят за торове и храни, всеки, който иска да ги купи, може да го направи напълно свободно“, заяви Борел.

Руската агенция обаче отбелязва, че ограниченията на ЕС са унищожили веригите за доставки по света, които вече са били подкопани от пандемията от COVID-19 и са създали проблеми при плащането на зърно, тъй като ключови руски банки бяха откъснати от платежната система SWIFT. ТАСС посочва още, че един от важните фактори за повишаването на цените на зърното е повишаването на цените на енергията и торовете, което е предизвикано от санкциите на ЕС.