/ БТА
Освен на първични избори в щата Калифорния днес жителите на Сан Франциско гласуват и относно мерки, свързани със сигурността, предаде Асошиейтед прес. Една от тях е въвеждане на принудително лечение за наркозависимост за определени категории възрастни хора. Друга е разширяване на правомощията на полицията, при което полицаите ще имат по-голямо поле за действие при преследване на заподозрени, движещи се с коли. Полицията също така ще има възможност да използва дронове и камери за следене. Ще се намали и необходимата документация, която трябва да попълва полицията  във връзка с интервенция по различни казуси.

Жителите на Калифорния ще гласуват и по предложена от губернатора Гавин Нюсъм мярка за борба с кризата с бездомниците в щата. Мярката ще касае начина, по който местните окръзи използват средства, от въведения през 2004 г. данък върху милионерите, приходите от който са предназначени за програми за подслоняване на бездомници със сериозни ментални проблеми или с проблеми, свързани със злоупотреба с наркотици. Мярката ще включва и предложение за заем от 6,38 милиарда долара, който ще вземат щатските власти, за да изградят домове за бездомници и за да осигурят допълнителни легла в заведения за лечение за ментални проблеми и проблеми с пристрастяването.

В Калифорния има 181 000 души, които се нуждаят от подслон. Администрацията на Гавин Нюсъм вече похарчи 22 милиарда долара за различни програми за справяне с тази криза.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА