/ БГНЕС
Украйна трябва да засее толкова много посеви, колкото е възможно тази пролет въпреки руската инвазия, каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс. 

Тази пролет като всяка друга пролет трябва да имаме мащабна сеитбена кампания, доколкото това е възможно, заяви Зеленски в изявление по телевизията. Това е важно за живота, за нашия живот, за бъдещето ни, добави той. 

ООН: Войната в Украйна ще увеличи глада по света

Украйна е сред най-големияте производители и износители в света на зърно и растителна масла, но властите и земеделците очакват спад в реколтата и износа през 2022 г. заради войната. 

Синдикатът на украинските селскостопански производители съобщи по-рано днес, че земеделците вероятно ще намалят площта, засята със слънчогледови семена, рапица и царевица тази година, замествайки ги с житни растения – елда, овес и просо.

Украйна традиционно започва пролетната работа на полето в края на февруари или през март. Селскостопанските производители заявиха, че ще започнат да засяват площите в безопасните зони толкова скоро, колкото им е възможно.

По предложение на Байдън: Г-7 лишава Русия от статута „най-облагодетелствана нация“

Заместник-министърът на земеделието Тарас Висоцки каза, че недостигът на гориво заради войната ще е основният проблем за селскостопанските производители, тъй като те разполагат с достатъчно семена, за да пристъпят към пролетната сеитба.

Киев вече забрани износа на ръж, овес, просо, елда, сол, захар, месо и добитък заради руската инвазия. Киев въведе и разрешителни за износа на жито, царевица и слънчогледово олио. 

Украйна, която е най-големият в света износител на слънчогледово олио, прогнозира преди руската инвазия, ще може да експортира над 60 милиона тона зърно, включително 33 милиона царевица и 23 милиона тона пшеница през сезона юли-юни 2021/2022 г.

Страната е увеличила производството на зърно с 3,2 на сто през 2021 г. до 85,7 милиона тона, припомня ДПА.
БТА