/ iStock/Getty Images
Войната в Украйна може да има драматични последствия при разпределението на храната в развиващите се страни, се посочва в прогноза на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО – FAO), цитирана от ДПА.

Ако има голямо намаление на износа на зърно от Украйна и Русия и цените се повишат в световен план, то милиони хора ще са заплашени от недохранване до идната година, сочи симулация на ФАО.

По предложение на Байдън: Г-7 лишава Русия от статута „най-облагодетелствана нация“

Броят на недохранените хора по света ще се увеличи с между 8 и 13 милиона до 2023 г., ако конфликтът в Украйна продължи месеци, прогнозира ФАО.
Азиатско-тихоокеанският регион, Близкият изток и Северна Африка наред със Субсахарска Африка ще са особено засегнати. 

Около 50 страни по света зависят от вноса на пшеница от Украйна или Русия, според ФАО. Русия е най-големият доставчик на пшеница в света, а Украйна се нарежда на пето място в тази статистика.

Интензивността и продължителността на конфликта продължават да са неясни. Вероятните нарушения в селскостопанската дейност в тези две големи страни износителки на основни стоки могат сериозно да повишат хранителната несигурност по света, когато международните цени на храните вече са високи и нестабилни, заяви генералният директор на ФАО Ку Донгю.

Не е ясно дали други страни по света ще могат да запълнят очертаващия се недостиг в доставките, според ръководителя на ФАО.
БТА