/ БГНЕС
Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна, увери президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес. Агенцията отбелязва, че преговорите между Киев и Москва сега са в задънена улица.

"Краят (на конфликта) ще бъде дипломатически. (Войната) ще бъде кръвопролитна, ще има сражения, но тя ще приключи окончателно по дипломатически път", каза Зеленски в интервю за украинска телевизия.

Украинският президент се аргументира, че "има неща, които можем да постигнем само на масата за преговори". "Искаме всичко да се върне както преди (войната) - нещо, което (обаче) Русия не желае", добави в същото време той, без да влезе в подробности.

Кремъл: „Азовстал“ е под руски контрол (ОБЗОР)

По-рано тази седмица съветник на Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че Украйна няма да приеме каквото и да било прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят. Според него ситуацията на терен се е променила, но Русия не разбира това.

В отговор Кремъл обвини Киев в "пълна липса на желание" да преговаря.

Няколко кръга преговори между украинска и руска делегация след началото на войната на 24 февруари не дадоха резултат. Според руски медии главните преговарящи - Владимир Медински за Русия и Давид Арахамия за Украйна - са се срещнали за последно на 22 април.
      
След като не успяха да превземат украинската столица Киев, руските въоръжени сили са се концентрирали върху пълното превземане на източния регион Донбас, където сега се водят интензивни сражения.
БТА