ООН, САЩ и хуманитарни организации осъдиха бомбардирането на детска болница в Украйна
Организацията на обединените нации, САЩ и хуманитарни организации осъдиха руската атака срещу детска болница в украинския град Мариупол вчера, предадоха
информационните агенции.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

При бомбардировката бяха ранени 17 души - бременни жени и болничен персонал, съобщи представителят на местните власти Павло Кириленко.

Украйна съобщи за бомбардирана детска болница в Мариупол

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката "ужасяваща". "Цивилните плащат най-високата цена за война, която няма нищо общо с тях. Това безсмислено насилие трябва да спре. Спрете кръвопролитията сега", призова Гутериш.

САЩ осъдиха "варварското" нападение срещу детската болница в Мариупол. Говорителката на Белия дом Джен Саки определи като "ужасяваща варварската употреба на военна сила срещу невинни цивилни в суверенна държава".

От организацията "Лекари без граници" посочиха, че не могат да потвърдят, че атаката е била насочена конкретно към болницата, но според техен персонал през последните няколко дни сраженията са засегнали домове и болници.

Украйна планира още маршрути за евакуация, тежки бомбардировки на Мариупол и Изюм


Кейт Уайт от "Лекари без граници" каза, че получаването на медицинска помощ в Мариупол е все по-трудно, особено за бременни жени и възрастни хора.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел каза, че е ужасена от съобщението за атаката срещу детската болница в Мариупол. "Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото", посочи тя.

Първият заместник-посланик на Русия в ООН Дмитрий Полянски реагира на изявлението на Антониу Гутериш и посочи, че ООН разпространява невярна информация, съобщава ТАСС. "Ето как се раждат фалшивите новини. Ние предупредихме в наше изявление от 7 март, че радикали са превърнали тази болница във военен обект. Много обезпокоително е, че ООН разпространява тези данни, без да провери, написа в Туитър първият заместник-посланик на Русия в световната организация.
БТА