/ БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че няколко руски бизнесмени са предложили да дарят пари в помощ на Украйна, включително за подпомагане на армията й, предаде Франс прес.

Във интервю чрез видеоконферентна връзка за няколко руски медии, Зеленски каза, че е получил "сигнали" от няколко руски бизнесмени, сред които и милиардера Роман Абрамович - приближен на руския президент Владимир Путин, станал обект на европейски и британски санкции.

Зеленски пред руски журналисти: Украйна е готова да обсъжда неутрален статус

"Имахме сигнали от него и още няколко бизнесмени, предлагащи: "Можем да помогнем по един или друг начин, можем да направим нещо. Някои казаха, че са готови да помогнат за възстановяването на страната след войната. "Готови сме да прехвърлим бизнеса си в Украйна, живеем в Англия или някъде в Швейцария, искаме това. Но как да се направи така, че да не фигурираме в списъка със санкции?", разказа Зеленски.

"Някои хора не искат да съобщят името си и казват, че желаят да помогнат на нашата армия, при все че са граждани на Руската Федерация“, отбеляза украинският президент.
Зеленски увери, че каквито и да са бизнесмените, готови да дарят пари в подкрепа на украинската армия, Украйна е готова да "гарантира тяхната безопасност, да им осигури работа и да даде възможност на бизнеса им да се развива".

Русия и Украйна продължават с преговорите, Турция ще е домакин

"Говоря конкретно за санкциите в нашата държава. Можем да го обсъдим, можем да обсъдим смяната на гражданството на тези хора", обясни той и подчерта, че не е "задължително това да се прави публично".

Според броя на в. "Уолстрийт джърнъл" от сряда Зеленски бил помолил американския президент Джо Байдън да не санкционира Роман Абрамович, тъй като той би могъл да играе роля в мирните преговори между Украйна и Русия, отбелязва АФП.
БТА