/ БГНЕС
Той призова ООН и световните сили да му се притекат на помощ
Украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо включване с видеоконферентна връзка във Форума в Доха, предаде Асошиейтед прес.

В своето обръщение към участниците в мероприятието, провеждано в катарската столица, Зеленски разкритикува руските действия в Украйна. Той призова ООН и световните сили да му се притекат на помощ, за да бъде сложен край на украинския конфликт.

Зеленски заяви, че разрушенията в украинския пристанищен град Мариупол са съпоставими с тези в Алепо, до които се стигна в рамките на войната в Сирия.

"Те унищожават пристанищата ни. Липсата на износ от Украйна ще засегне страни по целия свят", каза украинският лидер.

"Бъдещето на Европа е свързано с вашите усилия", каза Зеленски на участниците във форума и призова за по-голям износ на енергийни ресурси - нещо, което е от особена важност за Катар като световен лидер в износа на природен газ.

"Русия съзнателно се хвали с факта, че може да унищожи с ядрени оръжия не само определена страна, а цялата планета", каза още украинският президент.

Той отбеляза също така, че мюсюлманите в Украйна ще трябва да се сражават по време на наближаващия свещен за тях месец рамазан.

"Трябва да гарантираме, че този месец рамазан няма да бъде помрачен от страданието на хора в Украйна", призова Зеленски.
БТА