/ iStock/Getty Images
Европейският съюз реши да санкционира още руски олигарси, включително милиардера Роман Абрамович, собственик на английския футболен клуб "Челси", като ответна мярка на руското нахлуване в Украйна, съобщиха дипломати за Франс прес.

Тези мерки са част от четвъртия кръг санкции на ЕС срещу Москва. До момента 862 физически лица и 53 руски юридически лица бяха в черния списък, който забранява влизане на територията на общността и позволява изземване на имуществото им.

Абрамович, който е близък до руския президент Владимир Путин, вече беше санкциониран от Обединеното кралство, което го принуди да спре продажбата на "Челси", която беше обявил. Той е обект на санкции и в Канада. 

Британското правителство оцени богатството на този бизнесмен на 10,7 милиарда евро. Освен в "Челси", Абрамович има участие и в стоманодобивния гигант "Евраз". Той има акции и в руската компания "Норилск никел", която се занимава с експлоатация и преработка на никел и паладий.

В петък председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви "четвърти пакет мерки за допълнително изолиране на Русия и изчерпване на ресурсите, които й служат за финансиране на "тази варварска война". Новите санкции на ЕС се очаква да включват и отмяната на статута на Русия на най-облагодетелствана нация, отваряйки пътя към мита върху вноса на руски продукти.
БТА