Великобритания обяви санкции срещу Роман Абрамович и още шестима руски олигарски, съобщи BBC. Собственикът на футболния клуб "Челси" e санкциониран от обединеното кралство в отговор на нахлуването на Русия в Украйна.

Санкциите включват замразяване на всички активи и забрана за влизане в страната. В списъка влизат също милиардерите Игор Сечин и Олег Дерипаска, които се смятат за съюзници на Владимир Путин.

Руски олигарси надигат глас срещу Владимир Путин заради войната в Украйна

"Днешните санкции са поредната стъпка в непоколебимата подкрепа на Великобритания към украинския народ. Ние ще бъдем безмилостни в преследването на тези, които допринасят за убийството на мирни жители, разрушаването на болници и незаконната окупация на суверенни държави", каза премиерът Борис Джонсън.

Решението на практика означава, че Абрамович няма да може да продаде ФК "Челси", след като миналата седмица обяви, че се разделя с отбора след близо 20 години като собственик на лондонския клуб.


По молба на украинските власти: Роман Абрамович се включи в търсенето на мирно решение

Санкциите върху Абрамович могат да имат пагубно влияние върху "сините". Според BBC Челси няма да може да продава билети за мачовете си или спортни артикули.

BBC