/ iStock/Getty Images
Новозеландският здравен министър Дейвид Кларк подаде оставка след поредица от грешки по време на пандемията от коронавирус, съобщиха ДПА и ТАСС.

Кларк свика изненадваща пресконференция, на която обяви, че се оттегля от поста. Премиерът Джасинда Ардърн потвърди в кратко изявление, че е приела оставката на Кларк. Тя каза, че образователният министър Крис Хипкинс ще поеме здравното министерство до изборите през септември.

Силно земетресение разтърси Нова Зеландия

След въвеждането на общонационална карантина на 25 март в Нова Зеландия Кларк два пъти наруши режима на самоизолация: по време на велосипедна разходка в парка и семеен пикник на плажа, припомня ТАСС. Тогава той предложи да подаде оставка, но Ардърн отказа да я приеме, като се аргументира, че би сторила това при обичайни условия, но не и на фона на пандемията. За нарушаване на карантинните мерки тя все пак го лиши от длъжността помощник-министър на финансите, която той заемаше по съвместителство и го понижи до най-ниския ранг в министерския съвет.

Премиерът на Нова Зеландия възложи на армията контрола на границите

Кларк също така беше подложен на критики през последните седмици след опасения за лошо управление на карантинните мерки и местата за изолация, предназначени да спрат разпространението на COVID-19 в страната, припомня ДПА
БТА