/ БТА
Британски здравни министри, лидери и учени предприеха стъпки за да разсеят страховете на британците, свързани с използването на ваксината на AstraZeneca, след като здравните регулатори промениха препоръките си за нея, предаде ДПА.

Британският здравен министър Мат Ханкок днес подчерта ефективността на ваксината и описа пагубните последици от COVID-19.

Важно за ваксинираните с AstraZeneca: Кога трябва да потърсят медицинска помощ

"Ваксините са безопасни, но ако искате да си поставите ваксина на Pfizer или Moderna няма проблем", каза министърът пред Би Би Си.

"Системата, оценяваща безопасността на тази ваксина, е толкова чувствителна, че можем да засечем случаи, които са четири на един милион. Казаха ми, че става въпрос за риск, съотносим с този да си в самолет на дълги разстояния, който катастрофира", допълни Ханкок, визирайки вероятността за появата на кръвни съсиреци след поставяне на ваксината на AstraZeneca.

Жените с повишен риск от тромбози, няма да се ваксинират с AstraZeneca 

Професор Антъни Хардън, заместник-директор на британския консултативен орган за ваксините - Съвместния комитет за ваксинации и имунизации - каза пред телевизия Ай Ти Ви, че хората "не трябва да губят доверие" във ваксината на AstraZeneca и добави: "Това е една чудесна ваксина".
БТА