Здравното министерство с насоки за ваксинираните с AstraZeneca
Министерството на здравеопазването описа подробно симптомите, при които ваксинираните с AstraZeneca трябва да потърсят лекарска помощ.

Във Фейсбук министерството публикува снимка, в която изброява при кои симптоми, трябва да се търси медицинска помощ: Това са поява на задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане и малки кръвни петна под кожата, извън мястото на инжекцията. 

графика МЗ
Министерство на здравеопазването

В друга публикация от министерството напомнят, че Националният ваксинационен щаб препоръчва: Оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст.

графика МЗ
Министерство на здравеопазването

И съветват ваксината на AstraZeneca да не се прилага при жени под 60-годишна възраст, при която има повишен риск от възникване на тромбози (за целта медицинско лице снема анамнеза преди прилагане на ваксина срещу COVID-19). 

Жените с повишен риск от тромбози, няма да се ваксинират с AstraZeneca 

Насоките и съветите бяха съобщени по-рано през деня на седмичния брифинг на здравните власти. На него стана ясно, че са получени сигнали за необичайни тромбози с нисък брой на тромбоцити след употребата на ваксината на AstraZeneca, но тези странични реакции са изключително редки – около 3 на един милион ваксинирани

Здравните власти препоръчаха да не се прилага специфична профилактика за хората, които са с поставена ваксина на AstraZeneca.