/ БТА
Общопрактикуващ лекар от Брезник спря да ваксинира с препарата на AstraZeneca, написа БНРД-р Валери Величков обяви, че ще продължи имунизациите с препарата едва след като приключат проучванията и се излезе с ясна позиция за неговата безопасност.

Около 70-80 пациенти на д-р Величков са вече имунизирани с AstraZeneca. Досега не е имало сериозни странични ефекти при тях, но противоречивите съобщения относно безвредността на ваксината и липсата на категорична позиция не му позволяват да продължи да имунизира с препарата, обясни той:

„И да не я спра ваксинацията, аз няма как да убедя хората, когато медийното пространство е пълно с тези съобщения, а ние ги убеждаваме, че е безвредна ваксината. Нямал съм странични ефекти при ваксинирането с AstraZeneca, но това нищо не значи. Не мога да му кажа на пациента ще направиш тромбоза, внимавай да не направиш тромбоза. Какво значи това?”.

Според него Министерството на здравеопазването трябва да излезе с ясна позиция:

„Трябва Министерството да каже: Да правим AstraZeneca или ние да не носим отговорност, което няма как да стане, защото няма лекар без отговорност. Или да кажат: Тази тромбоза се профилактира с еди-какво си”, подчерта д-р Величков.