Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60-години и няма да се прилага при жени, с повишени рискови фактори за тромбоза. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Всеки лекар у нас знае какво значи това и при такъв риск трябва да се предлага друга ваксина“, допълни той.

Получени са сигнали за необичайни тромбози с нисък брой на тромбоцити след употребата на ваксината на AstraZeneca, но тези странични реакции са изключително редки. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов. „Честотата на тези сигнали е много ниска – около 3 на един милион ваксинирани“, каза още Кирилов.

Ангелов: Отчитаме първи крачки от края на третата вълна

Кирилов уточни: Европейската Агенция по лекарствата потвърждава, че съотношението полза-риск е положително, но намира възможна връзка между прилагането на ваксината и нежеланите реакции. И препоръчва – медицинските специалисти да наблюдават ваксинираните пациенти за някои от следните симптоми, сред които задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане.

„Ако някой има такива симптоми, трябва да се свърже с медицински специалист. Все още не може категорично да се потвърди връзка между ваксината и тези реакции, но е възможна“, каза отново той.

Вълчев: Възстановяваме частично присъственото обучение на учениците

Експертите от Европейската агенция по лекарствата не препоръчват специфична профилактика за хората, които са с поставена ваксина на AstraZeneca. Ваксинираните трябва да се наблюдават за такива симптоми и при евентуално проявление, да потърсят медицинска помощ, съветват здравните власти. 

РНК ваксини ще има във ваксинационните центрове когато България получи достатъчно количество такива ваксини. Обмисля се и отварянето на „зелени коридори“, в които ще се поставят само РНК ваксини. Това обяви още Ангелов.

"Тръгнахме с под 30% доверие с ваксините, сега тези проценти са 63%. Ако ваксинираме 63% от хората, тогава ще постигнем целта си", допълни той.

„Всяка една нежелана лекарствена реакция се вписва в кратката и продуктовата характеристика. Дори на най-безобидния продукт в листовката има нежелани лекарствени реакции. Когато има ясна и значима опасност за живота дори и на един гражданин в страната, тя ще бъде изтеглена. Да не ставаме част от войната между различните видове фирми производители, защото тя е видима“, призова здравният министър.