/ iStock/Getty Images
Португалският премиер Антониу Коща заяви, че е прекалено рано да се вдига карантината, целяща забавянето на разпространението на коронавируса, макар че броят на новите случаи в страната е над 10 пъти по-малък от този в съседна Испания, предаде Ройтерс.

"Предпазливост преди всичко", каза на пресконференция днес коща. "Разпространението на пандемията се забавя, но още не сме стигнали до деня, в който можем да отменим мерките, ограничаващи движението на хората. Можем да го направим едва когато рискът от предаване бъде под контрол".

Премиерът съобщи, че училищата ще останат затворени до края на учебната година и занятията ще продължат дистанционно.

Португалия има 13 956 потвърдени случаи на коронавирус и 409 починали, докато в Испания са диагностицирани повече от 150 000 души и 15 000 смъртни случаи.
Огромната разлика в броя на случаите и смъртността между двете съседни страни, споделящи 1200-километрова граница, е трудна за обяснение, но някои експерти и лекари изтъкнаха факта, че Португалия ограничи движението на хората рано, когато случаите все още се измерваха в стотици, а смъртните случаи само два.

В страната има само 241 инфектирани в интензивно отделение по данни на Генералната дирекция на здравеопазването (DGS), отбелязва Ройтерс.

В Португалия имаше едва 642 потвърдени инфектирани и два смъртни случая от коронавируса, когато на 18 март бе обявено 15-дневно национално извънредно положение, което затвори всички услуги и бизнеси, които не са от първа необходимост. Но дори още преди това правителството затвори училищата и нощните клубове, забрани събиранията на големи групи, спря полетите до Италия и туризма с Испания.

От другата страна на границата Испания съобщи за първия си смъртен случай на 3 март, но наложи карантината чак след 11 дни.