/ Istock
Високите концентрации на малки частици, отделяни при изгарянето на авиационно гориво, представляват риск за здравето на 52 млн. души, живеещи около най-натоварените европейски летища, предупреди неправителствената организация "Транспорт и околна среда" (T&E).

Ултрафините частици (UFP), които са приблизително 1000 пъти по-малки от човешки косъм, се отделят по време на излитане и кацане на самолет.
Техният миниатюрен размер означава, че UFP лесно проникват в човешките тъкани, като има все повече доказателства, че тези частици са вредни за здравето на хората.

Въпреки това UFP остават до голяма степен нерегулирани.

"Десетки милиони европейци са изложени на повишени рискове за здравето си, дължащи се на UFP в авиацията", се казва в доклада.

"За щастие, намаляването на въздушния трафик и подобряването на качеството на реактивното гориво може да смекчи проблема в краткосрочен план, като има и допълнителни ползи за климата", заяви неправителствената организация, призовавайки за по-добър мониторинг и цели за намаляване на UFP.

Базираната в Брюксел неправителствена организация анализира нивата на концентрация на UFP около летище Амстердам-Шипхол въз основа на данни, събрани от Националния институт за обществено здраве и околна среда на Нидерландия (RIVM).

След това T&E екстраполира резултатите за 32-те най-натоварени летища в Европа, като приема, че замърсяването с UFP нараства с въздушния трафик и е равномерно разпределено по всяко летище.

Установено е, че 52 милиона души, живеещи в радиус от 20 км около летищата, са изложени на риск от сериозни здравословни проблеми поради високите нива на концентрация на UFP.

В петкилометров радиус около летище Амстердам-Шипхол изследователите на RIVM са установили концентрации на UFP "между 4000 и 30 000 частици на кубичен сантиметър (cm3)", според T&E.

В центровете на градовете концентрацията на UFP достига между 3 000 и 12 000 частици на кубичен сантиметър, което подчертава "важния принос на летищата за замърсяването с UFP", казва T&E.

През февруари Airparif, която следи качеството на въздуха в парижкия регион, регистрира концентрация на UFP от 23 000 частици на см3 на летище Шарл де Гол в Париж.

Надзорният орган установи, че прекомерните концентрации на UFP, свързани с въздушния трафик, са най-забележими в рамките на пет километра от летището, но са изпреварени от други източници на частици на разстояние над 10 км.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС